Ulat Mulong

Description: C:\Users\florencia alma\Desktop\GABER WASSAP\25102017\IMG-20171024-WA0023.jpgSalam sejahtera semua! Kali ini  saya nak kongsikan kepada anda tentang sejenis makanan tradisional Kaum Melanau. Ini adalah  ulat sagu/ ulat mulong. Pokok sagu atau pokok mulong merupakan pokok rumbia. Ulat sagu ini tinggal di dalam pokok rumbia yang telah ditebang. Makanan ulat sagu pula ialah isi pokok sagu. Ulat sagu ini tidak berbahaya malah sangat enak dimakan. Rasanya yang creamy  sangat enak dimakan bersama nasi putih. Kalau nak makan begitu sahaja pun boleh. Selalunya ulat ini dimasak kicap, dipanggang atau digoreng. Sesiapa yang ada resepi terbaru untuk memasak ulat sagu ini bolehlah mencubanya. Ulat sagu ini sekiranya dijual boleh mencecah RM50.00 sekilo. Cara-cara untuk menghasilkan ulat sagu ialah dengan menebang pokok rumbia dan dibiarkan selama beberapa minggu supaya ulat sagu dapat membiak. Pokok rumbia yang ditebang hendaklah ditutup dengan daun atau dahan agar suhu untuk pembiakan ulat sagu rendah dan kawasan yang lembab. Pokok rumbia yang sesuai ditebang adalah pokok yang telah membesar dan tinggi. Oleh sebab itu, ulat sagu sangat jarang didapati pada waktu- waktu biasa.
                Sekiranya anda ingin merasa ulat sagu yang segar, bolehlah datang ke Sarawak ya. Ini adalah makanan tradisional Kaum Melanau sejak dahulu lagi. Selain itu, ulat sagu juga boleh digunakan sebagai umpan untuk memancing ikan. Umpan ulat sagu sangat digemari ikan-ikan di sungai. Kepada yang gemar memancing juga boleh cuba umpan baru ini. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai ulat sagu ini bolehlah comment di bawah. Inilah perkongsian saya sedikit sebanyak tentang perkara yang mungkin anda tidak tahu. Sehingga berjumpa lagi dalam perkongsian akan datang.


Comments

Popular posts from this blog