Salam sejahtera semua. Bertemu kembali dalam blog Borneo Cultural untuk kesekian kalinya. Kali ini saya akan berkongsi dengan anda tentang makanan-makanan tradisional yang terdapat di Sabah dan Sarawak.
                Selain daripada pakaian tradisional, kita juga pasti akan tertarik dengan makanan-makanan tradisional yang unik dan semestinya sedap. Untuk kali ini saya ingin berkongsi tentang makanan tradisional kaum Kadazan-Dusun di Sabah. Hidangan tradisional kaum Kadazandusun adalah pelbagai dan unik. Biasanya hidangan ini banyak disediakan ketika menyambut perayaan seperti sambutan Pesta Kaamatan yang dirayakan pada 30 dan 31 Mei pada setiap tahun. Hidangan ini juga tidak semestinya dihidangkan semasa perayaan sahaja, tetapi masyarakat Kadazandusun yang tinggal di kampung masih mengamalkan cara hidangan secara tradisional pada setiap hari. Hidangan tradisional ini juga akan dihidangkan dalam upacara keramaian seperti upacara perkahwinan dan majlis-majlis lain yang diadakan oleh kaum Kadazandusun.
                Makanan tradisi kaum Kadazandusun adalah pelbagai kerana keadaan semulajadi bentuk muka buminya yang kaya dengan sumber pencarian makanan. Antara makanan tradisi yang popular di kalangan kaum Kadazandusun ialah ‘Hinava’, ‘Noonsom’, ‘Pinaasakan’, ‘Bosou’, dan ‘Sup Manuk Lihing’. Makanan-makanan ini dapat disediakan dengan pelbagai cara mengikut amalan tradisi Kaum Kadazandusun.
Sekian, terima kasih.


Comments

Popular posts from this blog